Woningmarkt 2e kwartaal 2023

Zowel in de bestaande koopmarkt als de nieuwbouwmarkt zit weer duidelijk beweging.

Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het tweede kwartaal van 2023. NVM-makelaars verkochten landelijk in het tweede kwartaal van 2023 ruim 34.000 bestaande koopwoningen, een stevige plus van 20% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. Dit kwartaal zijn 29% meer woningen te koop gezet dan in het eerste kwartaal.

Door de vele transacties in het tweede kwartaal 2023 is de keuze voor consumenten echter afgenomen. De krapte op de koopwoningmarkt neemt daarmee weer wat toe.

De dynamiek is weer terug in de woningmarkt. Dat is positief en daar zijn we blij mee, zowel voor kopers als verkopers. Kopers krijgen kansen en hebben meer vertrouwen in de woningmarkt door de loonontwikkeling en sterke economie. Nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar. We zien als makelaars het aantal bezichtigingen weer toenemen. Ook stijgt het aantal overbiedingen op woningen. Al deze signalen wijzen erop dat het een goed moment is, je woning te koop aan te bieden als je dat overweegt. Juist nu! Want laten we niet denken dat aanbod en vraag nu in balans zijn. Verre van dat zelfs. De krapte-indicator is dit kwartaal weer wat gedaald. De vraag is nog steeds duidelijk groter dan het aanbod.

 

Wil je graag weten hoe de markt zich ontwikkelt bij jou in de buurt?

Onze makelaars helpen graag. Een Marktoverzicht van jouw woonplaats is gratis op te vragen bij de vestiging naar keuze. Vraag ons naar de mogelijkheden.

 
Naam

Geschreven door

Janneke de Groot

Vastgoedadviseur

Neem contact op
Terug naar overzicht

Neem contact op

Laat je gegevens achter in ons onderstaande contactformulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer *
Bericht