Teer Makelaars verkoopt 100ste woning per digitale veiling
Dat de huizenmarkt in grote delen van Nederland onder druk staat -en daarmee niet altijd even transparant is- is geen geheim. Een nieuwe verkoopmethode die in opkomst is, is online bieden. Robin van Andel geeft hieronder o.a. antwoord op de vraag hoe transparant deze methode is.
Robin van Andel van Teer Makelaars, met vestigingen in Beverwijk, Heemskerk, Castricum, Uitgeest, Heiloo en Alkmaar, vertelt dat zijn bedrijf eind vorig jaar gestart is met online bieden via een speciale website: verkoop-bij-inschrijving.nl. Deze verkooptool is voor verkopers tegen een gereduceerd tarief toegankelijk. Onlangs heeft de makelaar de honderdste woning op deze manier aangeboden. Van Andel vertelt hoe het verkoopproces werkt en tot welke verkoopopbrengsten dit leidt.
Hoe werkt het verkoopproces van de online veiling?
“Eerst komt een van onze makelaars langs om met de verkoper een marktconforme vraagprijs vast te stellen. Als een woning op de markt komt, houden we standaard twee keer een open huis. Onze makelaars begeleiden de bezichtigingen. Ook is er vaak al een financieel adviseur aanwezig die belangstellenden kan informeren. Daarna is er enkele werkdagen de tijd om online een bod uit te brengen. Als koper kun je er zo goed over nadenken en de tijd nemen alvorens een bod uit te brengen en is er tijd om van tevoren goed te bepalen wat je voor de woning over hebt. Als je vergelijkt met hoe het verkoopproces tegenwoordig ook vaak gaat, waarbij onder hoge druk en in een ondoorzichtig proces, met bijvoorbeeld gesloten enveloppen, een beslissing genomen moet worden, dan is dit online proces echt een verbetering.”
Online verkopen leidt tot een rustiger verkoopproces?
“Ja, wij brengen rust en transparantie in het verkoopproces. Wij kiezen er bewust voor om er de tijd voor te nemen. Voor kopers is dat prettig, maar voor het proces als geheel ook.”
Hoe zit het met de verkoopopbrengsten?
“We kunnen inmiddels concluderen dat online bieden leidt tot goede verkoopopbrengsten, maar ik zal niet zeggen dat wij hiermee altijd in iedere situatie de allerhoogste opbrengst realiseren. Wij zien het ook breder dan alleen het hoogste bod, het gaat om een combinatie van opbrengst en voorwaarden. Het kan best zijn dat iemand aangeeft dat hij geen financieringsvoorbehoud nodig heeft of al snel kan afnemen en dat dit de verkoper heel goed uitkomt. Het komt ook voor dat een ander dan de hoogste bieder en de verkoper een ‘klik’ met elkaar hebben en dat het een persoonlijke gunning is. De verkoper bepaalt te allen tijde zelf aan wie de woning wordt verkocht.”
Van Andel pleit voor het op grote schaal inzetten van deze verkooptool. ”Ik denk dat het leidt tot een goed marktevenwicht, dat is voor iedereen positief.”